Медии, заплати, учители и една бяла дъска

От известно време забелязвам, че в сутрешния блок на БТВ („Тази сутрин“) все по-често гостите са заставени да онагледяват своите обяснения чрез маркер върху бял лист, който е закачен на статив (за по-кратко бяла дъска). Първоначално това много ме изненада предвид, че БТВ разполага с най-модерна техника – графики, презентации и дори 3-D модели, с които по принцип водещите и гостите онагледяват репортажите и въобще информацията, която представят.

Какво се получава, обаче когато те излязат на „бялата дъска“ и трябва пишат и обясняват едновременно? Изложението им става неясно, неразбираемо и дори скучно, а краснописът просто няма да го коментираме. Започват да „ъ-кат“, да стоят през цялото време с гръб към камерите, да повтарят едно и също, да влизат в излишни и безсмислени подробности, които губят време и принуждават водещите  да нервничат (въпреки, че и те самите често не се справят добре с тази задача) и прочее досадни грешки. Всичко това води след себе си до един краен резултат – загуба на интерес у зрителя и най-страшното за всеки водещ, смяна на канала.  

Същото е и в преподаването, ако не умееш да представяш информация и повтаряш горните грешки учениците „сменят канала“. И затова не е виновна „бялата дъска“, а липсата на умения и подход.

Следващият път когато пак прочетете в някоя медия как „учителите щели да взимат по 2 бона заплата“ и ви се иска да им завидите, защото видите ли „К‘во толкоз вършат?“, се поставете на мястото на тези с маркера и бялата дъска в „Тази сутрин“ и бързо ще разберете какво вършат учителите, защо не всеки го може и защо трябва да е добре заплатено.    

Вашият коментар